You are currently viewing Whip Whitaker had gelijk. We gaan het omkeren.

Whip Whitaker had gelijk. We gaan het omkeren.

Veel bedrijfsadviseurs, marketingconsultants en contentbureaus gaan van bovenaf met hun klanten in gesprek. Ze willen eerst hoog vliegen, om u te helpen uw merk, positionering, waarden, publiek, unique selling points… te verduidelijken en vervolgens inzoemen op de verkoopstrategie, marketingstrategie, kanaalstrategie, PR- en influencerstrategie, contentstrategie, enzovoort.

Tegen de tijd dat ze met u praten over de inhoud die deze strategieën tot leven zou moeten brengen, haken sommige van die bureaus af om te kijken waar het gras groener is. Want het is niet zo gemakkelijk om blijvend hoogwaardige, boeiende inhoud te leveren die past bij uw merk en uw bedrijfsdoelstellingen bevordert.

Laten we het praktisch houden

Over hoogvliegers gesproken: in de film ‘Flight’ uit 2012 voorkomt piloot Whip Whitaker, gespeeld door Denzel Washington, een crash door het vliegtuig ondersteboven te draaien. “We gaan ‘m omrollen, oké?” zegt hij.

Dat is wat ik in dit artikel wil doen: de manier omkeren waarop aanbieders van marketingdiensten hun diensten gewoonlijk structureren. Ik hoop dat u het verfrissend zult vinden.

Waarom de servicestructuur omkeren?

In mijn werk met ondernemers, financieel verantwoordelijken, marketingdirecteuren en contentmarketeers heb ik gemerkt dat de meeste van mijn klanten behoorlijk goed hebben nagedacht over de diverse strategische aspecten.

Zo’n klant zit er niet op te wachten om te moeten luisteren naar een buitenstaander die opnieuw het wiel komt uitvinden. Misschien heeft u al een inbound marketingplan, een contentkalender en buyer persona’s, hoeft u alleen de content zelf nog te produceren en te distribueren.

Een helpende hand

Misschien heeft u op een slechte dag te weinig personeel en bent u bezig met het blussen van andere brandjes and branden. Dan zou u wel een extra paar handen kunnen gebruiken.

Of het blijkt dat een technisch specialist die een blogartikel moest schrijven daarmee eigenlijk niet zo op zijn gemak. Dan komt content coaching, copy-editing of proofreading goed van pas.

Of… misschien zit u gewoon vast en heeft u geen inspiratie. Dat komt voor. Het is menselijk.

Iedereen, elke organisatie loopt wel eens tegen deze praktische, tactische uitdagingen aan. Soms zijn ze eenvoudig op te lossen. Op andere momenten hebben deze knelpunten dringend aandacht nodig en kunnen ze het beste worden opgelost met een beetje extra hulp.

Er was een tijd dat ik als journalist elke dag over een ander bedrijf schreef. Het leerde me hoe ik, ook al weet ik relatief weinig over uw bedrijf, snel een goed beeld kan krijgen van waar u en uw bedrijf voor staan, wie uw publiek is en hoe u contact kunt maken met dat publiek; hoe te schrijven voor dat publiek.

Oh en trouwens, als u hulp nodig heeft bij het maken van content zoals hierboven beschreven, en als dat betekent dat u een resource-uitdaging heeft, kan ik uw team ook helpen met de ontwikkeling van vaardigheden, hen coachen op het werk of input leveren voor een vacature voor het geval u wilt werven.

Het hangt er vooral vanaf of u deze vaardigheden voor het maken van inhoud beschouwt als kern of context voor uw bedrijf. Het is uw keuze of u deze vaardigheden wilt ontwikkelen, verwerven of uitbesteden.

Even hergroeperen

Overweeg het volgende scenario. U weet dat u content nodig hebt, maar u weet niet precies welke content u nodig heeft – u heeft geen contentkalender. Dus misschien wilt u wat beter georganiseerd raken.

Een contentkalender geeft houvast bij het plannen, sourcen, creëren en beheren van content. Het kan een mix zijn van distributiekanalen zoals websites, sociale media en e-mail, die allemaal samenwerken aan hetzelfde doel.

Dat doel wordt meestal bepaald door uw marketing- en verkoopstrategie of uw communicatiestrategie. Zo’n strategie legt vast wie het beoogde publiek is; welke relatie u wilt opbouwen met dat publiek; hoe u hun gedrag, hun kennis of perceptie van u, uw merk en uw bedrijf wilt beïnvloeden; wat uw belangrijkste boodschap en gesprekspunten zouden kunnen zijn; de stijl en toon waarin u uzelf uitdrukt; de kanalen die u wilt gebruiken om hen te bereiken; het volume en de frequentie van uw inhoud; enz.

Alles hangt natuurlijk af van uw doelen. Iets wat voor een aantal van mijn klanten heel goed heeft gewerkt, is een contentkalender op basis van een maandelijks terugkerende cyclus waarin we een campagne bouwen rond een specifiek aanbod. Het gaat om een ​​conversietrechter ondersteund door downloadables, landingspagina’s met calls-to-action, blogs, e-mail, sociale media en in sommige gevallen betaalde advertenties.

Als u dus zo’n strategie heeft, kunnen we een contentkalender maken. Geef me een seintje en ik spreek persoonlijk met us door hoe we aan de slag kunnen.

Quick wins

Veel bedrijven en organisaties hebben misschien geen contentkalender, hoewel ze wel een website hebben en mogelijk aanwezig zijn op sociale media. Of u nu een contentplan heeft of niet, op weg naar een goede organisatie kan het nuttig zijn om eerst te controleren of uw homepage en social media-pagina’s aantrekkelijk en bruiksvriendelijk zijn en of ze uw merkverhaal weerspiegelen.

(Ik ga ervan uit dat u online aanwezig bent. Als dat niet het geval is, kunt u dit hoofdstukje gerust overslaan.)

Ik heb een manier om die online kanalen snel met u te beoordelen. Soms kan dit echt een verschil maken, door ervoor te zorgen dat uw aanwezigheid zo boeiend en converterend mogelijk is. Dus als u wilt, doe ik die beoordeling graag en doe ik mogelijk een paar suggesties voor quick wins.

Om uw webkanalen aantrekkelijk en converterend te maken, moeten we een idee hebben wat u met uw merk probeert te bereiken. Uw merkverhaal zal alles bevatten wat we moeten weten. Als u geen merkverhaal, merkformule of merkpropositie heeft, kunnen we in dit stadium een ​​”light-versie” maken en deze later verder ontwikkelen – indien en zodra dat een prioriteit wordt.

Of we kunnen het echt degelijk neerzetten. In dat geval nodig ik u uit om verder te lezen, want daar gaan we zometeen op in.

De Pool Guy

Terug naar het inhoudsplan. Wat als u geen communicatie of marketing & sales strategie heeft? Om eerlijk te zijn, zonder strategie is het niet gemakkelijk om een ​​contentkalender te maken.

Aan de andere kant kan een strategie vrij eenvoudig zijn. Stel dat u bijvoorbeeld zichtbaarheid voor uw merk wilt creëren of een reputatie wilt opbouwen als expert in uw branche. U kunt beginnen met het monitoren en vastleggen van inhoud die door anderen is gepubliceerd, uw eigen perspectief toevoegen en die inhoud met toegevoegde waarde via uw eigen kanalen verspreiden.

Een andere eenvoudige strategie die ik echt krachtig vind, is die van de Pool Guy. Het verhaal gaat dat Marcus Sheridan en zijn moeder buitenzwembaden verkochten. Omdat het zakelijk moeilijke tijden waren, begon Marcus een blog te schrijven. Elke avond dacht hij na over de vragen die zijn klanten hem die dag hadden gesteld. Hij koos elke keer één van die vragen en beantwoordde deze in een blogpost.

Al snel werd hij algemeen bekend als de ‘Pool Guy’, de go-to-expert voor alle vragen over buitenzwembaden. Het bedrijf deed het hierna prima en de rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis. Marcus werd een veelgevraagd spreker en salescoach.

Mijn punt is dat gewoon beginnen met bloggen op een systematische manier en met een enkel coherent idee erachter, net zo’n goede strategie kan zijn als elke andere. Het is een geweldige manier om inhoud, zichtbaarheid en vindbaarheid op te bouwen. Als dit u aanspreekt, laten we het dan hebben over hoe uw aanpak eruit zou kunnen zien.

Drie basis­strategieën

Wie echter verder wil gaan dan het samenstellen en hergebruiken van content of het beantwoorden van de vragen van klanten op een blog, raad ik aan om drie basistypen digitale strategie te bekijken: verkoopgedreven, expansiegedreven en publieksgedreven.

Een verkoopgedreven strategie is geoptimaliseerd voor het verhogen van de verkoop van bestaande producten en diensten door een gevestigd merk. We richten ons vooral op marketing- en verkoopprocesintegratie, marketingautomatisering en verkoopbevorderende tools, het creëren van campagnetrechters en over het algemeen slim zijn in het gebruik van de website en social-mediakanalen om leads aan te trekken en deze om te zetten in klanten.

Een op expansie gebaseerde strategie kijkt naar nieuwe markten, nieuwe doelgroepsegmenten of nieuwe prijspunten. Het kan testmarketing omvatten in een aantal landen waar uw merk momenteel niet aanwezig is, om een ​​beter inzicht te krijgen in de volgende markt waar u zich zou willen vestigen.

Een doelgroepgestuurde strategie plaatst uw beoogde doelgroep op de voorgrond. Het idee hier is niet in de eerste plaats om merkzichtbaarheid of verkoopconversie te stimuleren, maar om uw publiek te betrekken en te laten groeien, te voorzien van waardevolle informatie en een mogelijkheid om met elkaar te delen, zodat u kunt leren wat hun behoeften en wensen zijn. Na verloop van tijd kunt u hen helpen die behoeften en wensen te vervullen en zo nieuwe klanten werven.

Een deel van die discussie moet gaan over hoe uw marketing- en verkoopactiviteiten zijn georganiseerd. Er wordt tegenwoordig veel gezegd over smarketing. U moet op zijn minst definiëren hoe uw marketingmensen informatie over online leads en hun gedrag doorgeven aan uw verkopers, en hoe uw verkopers terugkoppelen wat ze leren van het praten met prospects en klanten, zodat marketing kan blijven verbeteren wat ze doen , in het bijzonder de inhoud die ze maken.

Als u bijvoorbeeld testmarketing wilt uitvoeren als onderdeel van een op expansie gebaseerde digitale strategie, of zelfs een op verkoop gebaseerde strategie, moeten uw marketing en verkoop vrij nauw geïntegreerd zijn. Bij een doelgroepgerichte benadering is de interne communicatie even belangrijk, maar verkoopactiviteiten mogen wat subtieler zijn.

Go-to-market

Veel startups zijn tegenwoordig ‘born global’. SaaS-bedrijven, retailers en vele anderen kunnen opschalen naar een wereldwijd publiek omdat ze waren via internet verkopen.

Omdat we het hebben over een strategie gericht op internationale expansie, moet ik vermelden dat ik een netwerk heb van strategische go-to-market-partners voor Duitsland, Nederland en de omliggende Europese markten, maar ook voor Finland en Scandinavië. Dat zijn de ‘niet-globale’ gebieden waar mijn specifieke marktkennis en bedrijfsnetwerk kan worden benut.

web­ontwikkeling

Maar misschien zijn we nog niet zo ver, dus laten we een stapje terug doen. Wat voor website heeft u? Als u er geen heeft, kunnen we vrij snel een basiswebsite uitrollen om u op weg te helpen, of een webshop, of een abonnements-/lidmaatschapssite.

We kunnen integratie van e-mailmarketing en inbound marketingfunctionaliteit bouwen. In feite hebben we een paar kant-en-klare websiteconcepten die zijn afgestemd op de drie hierboven beschreven strategieën: verkoopgedreven, uitbreidingsgedreven en doelgroepgedreven.

Om ervoor te zorgen dat uw huidige digitale strategie uw bedrijfsdoelen bevordert, kunnen we een gesprek hebben om te zien of dat het geval is, en kunnen we overwegen welke opties we kunnen vergelijken. Zodat we de juiste keuzen maken en de juiste focus vasthouden.

Uw twee merkverhalen

Uw digitale strategie (verkoop-, uitbreidings- of doelgroepgedreven) wordt bepaald door uw algemene bedrijfsstrategie, die op zijn beurt alles te maken heeft met op welk publiek u zich richt, wat uw unique selling points zijn en hoe u zich positioneert.

In het geval dat we eerst de effectiviteitsbeoordeling van de quick-wins homepage hebben gedaan die ik hierboven aanhaalde, hebben we uw positionering en uw merkverhaal al besproken. Maar als we dat niet deden, of als het op de een of andere manier geforceerd aanvoelde, of deze dingen niet helemaal duidelijk leken en het voelde alsof we een beetje te vaag moesten blijven… of we hebben wel een product, maar we weten eigenlijk niet precies wat het verhaal is… dan is dit misschien het juiste moment om naar uw merkverhaal te kijken.

Eigenlijk bestaat het merkverhaal uit twee verhalen. Eén daarvan is de customer journey, het verhaal waar uw klant zich mee kan identificeren – wat absoluut noodzakelijk is om een ​​zakelijke relatie met u aan te gaan. Het andere is het verhaal van de oprichters, dwz. het bedrijfsverhaal. Beide verhalen vullen elkaar aan, maar zijn bedoeld voor verschillende doelgroepen.

De reis van uw klant gaat over uw klanten, leads en prospects. Het vertelt waar uw klanten naar op zoek zijn en hoe u hen kunt helpen. Het duikt in de diepere drijfveren van uw klant en hun verlangen naar transformatie. In dit verhaal zijn uw klanten de hoofdrolspelers en is het uw rol om hen te begeleiden en adviseren in hun avontuur.

Het verhaal van de oprichter(s) daarentegen gaat over hoe het idee voor uw bedrijf is ontstaan, welke ontberingen het startup-team heeft moeten doorstaan ​​om te belanden waar u nu bent, waarom u succesvol bent, maar toch menselijk en hopelijk sympathiek of respectabel. Dat is een verhaal waar bijvoorbeeld de media, influencers of investeerders in geïnteresseerd kunnen zijn. Maar het kan ook dienen als ‘hoeksteen’-content waarnaar in andere contexten gelinkt en verwezen kan worden en dat uw contentkalender kan informeren.

De startup pitch

Nogmaals, de meeste bedrijven die op zoek zijn naar communicatie- of marketingondersteuning zullen dit al lang weten, maar… er bestaat zoiets als een startup. Startups kunnen meerdere keren hun ondernemingsplan omgooien en herpositioneren en rebranden tijdens het zoeken naar product-markt-fit.

Als u een startup vertegenwoordigt, wat is dan uw pitch? Of het nu gaat om een ​​nieuwe onderneming of een onderneming die heroverwogen moet worden, u kunt mij gebruiken als klankbord of sparringpartner om uw unieke merkpropositie en eigenschappen boven tafel te krijgen.

Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld een uitvinding, een innovatie, een specifieke technologische expertise, iets waar ze heel goed in zijn, maar ze zijn niet per se de enige speler in hun branche. Je hebt iets nodig dat in het merk is ingebakken en dat doorschijnt in elke manier waarop het merk wordt uitgedrukt; iets dat klanten, investeerders, influencers en media direct vertelt hoe uniek u bent en welke waarde u toevoegt.

Even praten?
Heeft u hulp nodig bij het creëren, cureren of plannen van content, bij uw kanaalontwikkeling of merkstrategie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, zodat we u een voorstel kunnen doen.

De chat in de rechter benedenhoek werkt prima als we tegelijkertijd online zijn. Maar als dat niet het geval is vragen we u om uw e-mailadres.

U kunt natuurlijk altijd een mailtje sturen of op LinkedIn contact opnemen met Jos.

Een beetje informatie vooraf over uzelf en uw situatie helpt ons om een vliegende start te maken. U kunt daartoe deze contactknop gebruiken:

Even praten?
Heeft u hulp nodig bij het creëren, cureren of plannen van content, bij uw kanaalontwikkeling of merkstrategie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek, zodat we u een voorstel kunnen doen.

De chat in de rechter benedenhoek werkt prima als we tegelijkertijd online zijn. Maar als dat niet het geval is vragen we om uw uw e-mailadres.

U kunt natuurlijk altijd een mailtje sturen naar jos.schuurmans@cluetail.com of contact opnemen met Jos op LinkedIn via https://linkedin.com/in/josschuurmans.

Een beetje informatie vooraf over uzelf en uw situatie helpt ons om een vliegende start te maken. U kunt daartoe de contactknop hier links gebruiken.